Written by 18:55 Kulinaria

Kuchnie świata, których trzeba spróbować przynajmniej raz

Uwielbiamy jeść. Dobrze zjeść. Kuchnia polska jest smaczna, ale ma swoje ograniczenia. Warto poszukując nowych doznań smakowych, skusić się na potrawy z innych regionów. Kuchnie świata potrafią zaskakiwać nieoczywistą formą, połączeniami smakowymi. Których z nich koniecznie trzeba spróbować?

Kuchnie świata – gdzie je znaleźć i jak spróbować?

Kuchnie świata to ogólna nazwa, która służy przede wszystkim do określenia asortymentu sklepów z gotowymi potrawami i importowanymi składnikami, z których można samodzielnie przygotować egzotyczne dania. Aby je ugotować, wcale nie trzeba udać się w podróż dookoła świata. Wystarczy znaleźć przepis, kupić niezbędne komponenty i samodzielnie przygotować potrawę charakterystyczną dla jakiegoś rejonu. Lokalnie można kupić produkty działu kuchnie świata w delikatesach Sprzedajemy.pl, gdyż wystarczy wśród ogłoszeń poszukać niezbędnych składników. A jakie potrawy trzeba spróbować? Które kuchnie świata cieszą się największą popularnością i co je charakteryzuje?

Kuchnia włoska

Zdaje się, że najpopularniejsza w Polsce jest kuchnia włoska. Jest wiele restauracji, które mają w swoich kartach dania, z których słyną Włochy. Co więcej, wiele składników charakterystycznych dla kuchni włoskiej gości na stałe w naszych kuchniach. O czym mowa?

Przede wszystkim kuchnia włoska słynie z przypraw takich jak oregano, bazylia, estragon, rozmaryn i tymianek. W wielu potrawach stosuje się oliwę z oliwek, pomidory, oliwki i owoce morza. Dla Włochów najważniejsze jest przygotowywanie dań świeżych ze składników, które dostępne są w okolicy. Włosi to tradycjonaliści, dla nich jakość produktów jest ważna, ale pilnują nawet pór, o których spożywają posiłki.

Z jakich dań słyną Włochy? Najważniejsze są makarony i dania z nich, a więc spaghetti, cannelloni, lasagne. Królową jest pizza. Włoskie dania to również bruschetta i focaccia, tortellini, ravioli, gnocchi, risotto, ale i zupa minestrone, polenta, piada, caponata i saltimbocca alla romana.

Kuchnia japońska

Bardziej odległa, zarówno geograficznie, jak i smakowo będzie dla nas kuchnia japońska. Charakteryzuje się tym, że w daniach wykorzystuje się różnorakie ryby, które bardzo często są serwowane na surowo.

W kuchni japońskiej wykorzystuje się też wiele warzyw, wodorostów i owoców morza. Zazwyczaj bezpośrednio na stole gotuje się zupy. Je spożywa się, pijąc prosto z miseczki. W kuchni japońskiej pozostałe potrawy je się pałeczkami. Warto nauczyć się nimi posługiwać. Do potraw serwuje się ryż.

Najpopularniejszym japońskim daniem, które doceniane jest w innych rejonach świata, jest oczywiście sushi. To potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i różnych dodatków – przeważnie surowych: owoców morza, kawałków ryb, wodorostów nori, warzyw, grzybów.

Kuchnia chińska

Równie intrygująca jest kuchnia chińska. Jest to zbiorcza nazwa na zwyczaje kulinarne ludów z Chin i okolic – krajów wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Oczywiście pomiędzy poszczególnymi krajami są różnice, jednak wiele składników i smaków jest podobnych.

Popularne i najczęściej stosowane sosy w kuchni chińskiej to sos sojowy, ostrygowy, hoisin i słodko-kwaśny. W potrawach kuchni chińskiej ważną rolę odgrywa przyprawa pięć smaków, ryż, makaron ryżowy i pszenny w postaci długich nitek, grzyby shiitake i grzyby mun.

A z jakich potraw słynie kuchnia chińska? Na pewno warto wspomnieć o smażonym ryżu stir-fry z warzywami, ale i przekąskach dim sum, kurczaku gongbao, pierożkach wonton, sajgonkach, kaczce po pekińsku, wakame.

Close