Nie masz pomysłu na pożywną kolację dla najbliższych? Chcesz spróbować czegoś nowego i zabłysnąć ciekawym przepisem? Nic trudnego. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów i propozycji na szybki, tani i smaczny obiad dla rodziny. W poniższym artykule prezentujemy kilka z nich.
Kolacja to ukoronowanie całego dnia, więc warto zadbać o to, aby była naprawdę pyszna. Wbrew pozorom dobrze zjeść coś ciepłego, zamiast kanapek czy sałatki. Naleśniki, placuszki, dania z kaszy jaglanej, zupy kremy, grillowane mięsa, te pomysły na kolację przedstawia www.gar.com.pl. Produkty spożywcze można łączyć w całkiem nowe konfiguracje, sprawiając, że kolacja staje się jeszcze pyszniejsza i pożywniejsza.
Risotto z borowikami
To idealna propozycja na jesienną kolację. Warto wykorzystać sezonowe grzyby, zwłaszcza borowiki, które są w tym czasie najlepsze. Można użyć też tych suszonych. To pyszna potrawa składająca się z jakościowych składników, które darowują nam lasy.
- 500 g borowików,
- 1 szklanka ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1 łyżka stołowa masła,
- szczypta soli i pieprzu,
- 100 g parmezanu,
- 200 ml białego wina wytrawnego,
- natka pietruszki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Świeże borowiki myjemy i kroimy w cienkie plastry. W przypadku suszonych moczymy je w ciepłej wodzie, również kroimy plastry i gotujemy w rosole. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko przesmażamy, dodajemy czosnek, grzyby i smażymy, aż odparuje cały płyn z grzybów. Gdy tak już się stanie, wysypujemy suchy ryż i smażymy do czasu, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i będą szkliste. Wlewamy wino i odparowujemy, dodając stopniowo po łyżce gorącego rosołu. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, stale mieszając. Ważne, aby ryż nie przywarł do patelni. Dlatego na początku mieszamy prawie bez przerwy, potem już coraz rzadziej. Nie przykrywamy, w przeciwnym razie risotto straci całą konsystencję i smak. Gdy będzie ona gładka, zdejmujemy risotto z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy masło i sypiemy starty ser. Dodajemy natkę pietruszki.
Jajka po szkocku
To gotowane jajka obtoczone w mięsie mielonym w pachnącej, musztardowej panierce. To pożywne danie, które można jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad i kolację. Wyglądają efektownie i wybornie smakują.
- 500 g mięsa mielonego
- 12 jajek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 l oleju
- szczypta soli i pieprzu
Jajka gotujemy na twardo, a gdy ostygną, obieramy je. Mięso mielone wkładamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem, musztardą oraz posiekaną cebulą. Jajka obtaczamy w mięsie i formujemy z nich kule. Następnie obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Do garnka wlewamy olej w takiej ilości, aby zakryła całe kule i mocno podgrzewamy. Jaja smażymy ok. 5 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.
Placki ziemniaczane z cukinią
To ciekawe urozmaicenie dla zwykłych placków. Cukinia nadaje im lekkości i jest przy tym bardzo smaczna. Mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i pożywną kolacją. Można podawać je z sosem lub jako dodatek do innych dań.
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki stołowe koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu
Cukinię wraz ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i pozostawiamy na godzinę na sitku. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru płynu. Połowę ziemniaków ścieramy drobno na tarce, a resztę na grubych oczkach. Cebulę też na grubych oczkach. Dociskamy nadmiar płynu z cukinii i łączymy ze wszystkimi startymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku i smażymy na rozgrzanym oleju. Powinno wyjść ok. 20 placków. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub dżemem z cukinii.