Written by 00:39 Dieta i odchudzanie

Amarantus: dlaczego warto włączyć go do diety?

Jest cennym składnikiem w menu tych osób, które do swej kuchni chcą wprowadzić nieco więcej różnorodności. Amarantus jest też ceniony przez te osoby, dla których kwestią najważniejszą jest zdrowa dieta. Dlaczego warto sięgać po ten produkt? Co warto wiedzieć na temat tego gatunku zboża?

Amarantus to wyjątkowe zboże, które w naszej diecie bez wątpienia powinno zająć ważne miejsce. Sięganie po ten dar natury każdemu z nas może przecież przynieść wiele korzyści. Amarantus, znany też jako szarłat wyniosły, zalicza się do grona najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wielkim jego walorem jest brak glutenu, dzięki czemu amarantus stał się jednym z podstawowych składników w menu osób walczących z cekalią. W jego nasionach znajdziemy za to wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo pracować. Szarłat wyniosły może nam zatem dostarczyć sporych ilości witamin z grupy B, nie brak w nim również antyoksydantów, węglowodanów oraz łatwo przyswajalnego białka.

W nasionach amarantusa znajduje się również sporo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Zdrowa dieta, w której to zboże będzie się pojawiać regularnie, każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. W jakich przypadkach ten dar natury może się okazać wyjątkowo cennym wsparciem? Wiadomo, że amarantus może stać się cennym składnikiem w diecie osób cierpiących z powodu cukrzycy i zmian miażdżycowych, pomaga też tym, którym dokuczają różnego rodzaju stany zapalne. Po nasiona szarłatu wyniosłego warto też sięgać ze względu na odporność organizmu, którą to zboże wspiera w naturalny sposób.

Amarantus to również prosty sposób na to, by urozmaicić swe menu. Jakie przepisy na dania z jego udziałem cieszą się największa popularnością? Wiadomo, że to zboże daje nam w kuchni wiele możliwości. Z nasion szarłatu wyniosłego możemy przygotować zarówno dania słodkie, jak i te, które będą przyciągać bardziej pikantnym smakiem. Naleśniki, koktajle, ciastka czy pieczywo – oto wybrane produkty, w których może się pojawić amarantus. Zboże to może być jednocześnie wartościowym dodatkiem do wielu zup i sosów, które w prosty sposób przemienią się w wartościowy składnik zdrowej diety.

Close