Written by 11:55 Dieta i odchudzanie

Dieta na upalne dni- co warto umieścić w jadłospisie?

Latem mamy możliwość urozmaicić swoją codzienną dietę na szereg różnych sposobów. Nawet jeśli zimą zdrowe odżywianie oznaczało wiele wyrzeczeń i pewną monotonię- już od wczesnej wiosny można to w prosty sposób zmienić. To wyjątkowy czas w roku, kiedy warzywa i owoce są pod ręką i są zdecydowanie najsmaczniejsze. Warto z tego korzystać komponując ciekawe i zdrowe dania, które pozwolą nam utrzymać wagę i dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych mu witamin i minerałów. Warto więc poświęcić kilka chwil na to, aby zmienić swój dotychczasowy sposób żywienia.

Co jeść w dni, w które doskwiera nam upał?

Wyjątkowo wysokie temperatury sprawiają, że nasz apetyt trochę słabnie. W znacznie mniejszym stopniu mamy ochotę na dania ciężkostrawne i tłuste i też lepiej jest ich wówczas unikać. Tymczasem, odpowiednia dieta na upał powinna zawierać dania, które nas orzeźwią, a mogą to być na przykład rozmaite zupy. Na upał polecane są też dania lekkostrawne, które nie będą sprawiały, że będziemy czuć się ociężale. Doskonałą propozycją są chłodniki z rozmaitych warzyw, takich jak chociażby buraki ćwikłowe. Zupy te przygotowywane są na zimno, orzeźwiają i dostarczają potrzebnej energii. Alternatywnym rozwiązaniem są zupy w formie kremów, może to być na przykład zupa- krem z białych warzyw.

Podczas upałów pamiętajmy także o dobrym nawodnieniu organizmu. Zdrowe odżywianie w lecie to także wypijanie minimum 2 litrów wody niegazowej, a w upalne dni ta ilość może być jeszcze większa. Mając dostęp do świeżych owoców i warzyw sezonowych możemy pokusić się także o przygotowanie zdrowych koktajli czy też soków. Podawane z kostkami lodu- będą idealne na gorące dni. Owoce można przygotować także w formie lodów sorbetowych. Jeśli tylko nie będziemy do takich lodów dodawać za każdym razem śmietanki o dużej zawartości tłuszczu- będą to zdrowe i dietetyczne propozycje na lato.

Jeśli sezon jest w pełni- warto korzystać

Dostępność warzyw i owoców sprawia, że przede wszystkim warto pomyśleć o potrawach z ich wykorzystaniem. A więc na pewno możemy zjadać te produkty solo w formie niskokalorycznych przekąsek. Borówki, maliny, jeżyny, a nawet agrest to doskonałe dodatki do owsianki, która będzie świetną propozycją na śniadanie. Dobrym dodatkiem do dań obiadowych są warzywa gotowane na parze, ale można je też przygotowywać z ryżem smażąc na oliwie z oliwek.

W żadnej innej porze roku kanapki nie są tak urozmaicone jak latem- możemy do nich wrzucić sałatę, ogórka, pomidora, paprykę, szczypiorek czy też świeżą cebulę. Tym samym, dodając do tego pełnoziarniste pieczywo tworzymy śniadanie, które naprawdę jest dla naszego organizmu wartościowe.

Latem powinniśmy także pamiętać o tym, aby nasze zdrowe odżywianie w lecie w mniejszym stopniu zawierało sól. Powoduje ona bowiem opuchliznę i zatrzymanie wody w organizmie, co podczas upałów może być bardzo nieprzyjemną dolegliwością. Trzeba przyznać, że układanie jadłospisów nie jest prostym zadaniem. Chcąc więc zmienić coś w swojej diecie na lepsze- czasem warto sięgnąć po pomoc specjalisty od żywienia. Na konsultację z dietetykiem można umówić się w sieci gabinetów dietetycznych Projekt Zdrowie za pośrednictwem strony- projektzdrowie.info.

Close