Silikonowe formy do pieczenia to produkt, który pojawił się na sklepowych półkach już parę lat temu, ale niektórzy nadal nie są do nich przekonani. Każdy pasjonat wypieków wie, że stworzenie idealnych słodkości wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności, ale też dobrego sprzętu. Końcowy efekt zależy także od rodzaju i jakości użytej formy. Czy silikonowe sprawdzają się lepiej od tych blaszanych?
Wygodne rozwiązania w kuchni
Dawniej miłośnicy pieczenia mieli do wyboru wyłącznie formy blaszane, aluminiowe czy ceramiczne. Jak każda branża, również ta zajmująca się sprzętami i akcesoriami kuchennymi rozwija się i wprowadza coraz to nowsze i ciekawe produkty. Jednym z nich są właśnie silikonowe formy do pieczenia.
Jedną z najważniejszych zalet taki form jest to, że nie nic nie przywiera do ich powierzchni. Ile razy zadowolona z tego, jak wygląda wypiek, denerwowałaś się, ponieważ podczas wyciągania z blaszanej formy pojawiły się schody? Taka sytuacja nie ma miejsca, gdy piecze się w silikonowych formach. Co więcej, nie trzeba ich nawet smarować margaryną czy wykładać papierem.
Kolejna zaleta tego produktu to wytrzymałość. Silikonowe formy do pieczenia są odporne na temperatury w zakresie od -60 do 230 stopni Celsjusza. Dzięki temu możesz nie tylko przygotować słodkości w piekarniku, ale też schłodzić, jeżeli wymaga tego przepis.
Silikonowe formy do pieczenia – higiena i bezpieczeństwo
Użytkownicy bardzo cenią sobie fakt, że formę silikonową łatwo jest utrzymać w czystości. Wystarczy, że przemyjesz ją ciepłą wodą z płynem. Wcale nie musisz mocno szorować. Silikon można także myć w zmywarce. Poza tym, dzięki swojej elastyczności, takie formy bardzo łatwo się przechowuje i w przeciwieństwie do tradycyjnych nie zajmują one dużo miejsca.
Nie bez znaczenia jest także kwestia bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Akcesoria kuchenne wykonane z silikonu nie wchłaniają wilgoci, która sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów. Akcesoria wykonane z drewna (na przykład łyżki czy tłuczki) mogą też pękać, jeżeli nie są odpowiednio impregnowane i suszone po każdym myciu. Takie pęknięcia to prawdziwe siedliska szkodliwych bakterii, które następnie… trafiają do potraw.
Ciekawa alternatywa – kreatywne pieczenie
Zaletą silikonowych form do pieczenia jest również to, że możesz je dostać w bardzo wielu ciekawych kształtach. W sklepach dostępne są nie tylko standardowe prostokątne formy do ciast, ale też silikonowe foremki do muffinek. Natrafisz na takie w kształcie serduszek, kwiatków, zwierzątek i nie tylko. Dzięki nim wypieki na pewno zaskoczą gości, zarówno tych młodszych, jak i starszych.
Bardzo interesującymi produktami są silikonowe formy do pieczenia gofrów, bagietek, bułek i bajgli. Te pierwsze to naprawdę wygodne rozwiązanie, jeżeli chcesz przygotować pyszny deser dla całej rodziny. Nie jest Ci wcale potrzebna gofrownica. W formie wypieczesz miękkie i złociste przekąski, które możesz posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem lub czekoladą.