Choć wielu z nas dopiero odkrywa ich właściwości, już teraz przepisy na dania z ich udziałem często pojawiają się w książkach kucharskich oraz na portalach kulinarnych. Algi morskie to cenne wsparcie dla naszego organizmu, a dieta z ich udziałem każdemu z nas wyjdzie na dobre. Jaką wartością odżywczą mogą się pochwalić algi? Co zyskamy w chwili, gdy włączymy je do swego menu?
Po algi morskie warto sięgać m. in. ze względu na fakt, iż są one doskonałym źródłem wielu wyjątkowo cennych dla naszego zdrowia minerałów. Żelazo, cynk, fosfor, miedź, potas oraz jod – oto wybrane składniki mineralne, które można znaleźć w algach. Te orientalne dodatki do zdrowej diety mogą nam też dostarczyć wielu cennych dla zdrowia witamin, takich jak witaminy: A, C, B1, B2, PP oraz K. Warto też sięgać po algi ze względu na wysoką zawartość fukoidyny – substancji, która może skutecznie chronić nasz organizm przed szkodliwymi wirusami, a jednocześnie wspierać nasz układ pokarmowy.
Jakie korzyści przyniesie nam włączenie alg morskich do menu?
Z pewnością na ich obecności w naszej diecie sporo zyska tarczyca, która bez odpowiednich ilości jodu nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Tan orientalny dodatek do menu może nam też ułatwić odchudzanie. W japońskich wodorostach znajduje się specjalny rodzaj błonnika, dzięki któremu walka ze zbędnymi kilogramami staje się łatwiejsza. Mają one również doskonały wpływ na nasze serce, a ze względu na ich lecznicze właściwości chętnie korzystają z nich i te osoby, które chcą sobie zapewnić możliwie jak najbardziej skuteczną ochronę przed rakiem.
Jak wykorzystać algi w swej kuchni? Sproszkowane wodorosty mogą stać się dodatkiem do jogurtów, koktajli oraz sałatek. Te, które mają postać suszonych płatów, mogą się stać dodatkiem nie tylko do sushi, ale i do takich potraw, jak sałatki czy zupy. Możliwości wykorzystania tego daru natury jest wiele, zatem każdy z nas znajdzie w książce kucharskiej takie przepisy na dania z algami, które będą odpowiadały jego preferencjom.